Zanskarska kuchyne..aneb jak varit knedlicky 'mok mok'
I pres celkovou stridmost a jednoduchost zanskarske kuchyne je cela rada pokrmu neuveritelne chutnych. K snidani se nejcasteji podava `chapati' placka s varenou zeleninou, 'tuk tuk' houska namacena v caji, cerstve 'zo' jogurt, ci pri vetsi fyzicke namaze ryze s dalem. Snida se pozdeji, nez jsme v domovine zvykli, a tedy i obed a vecere se casove posouva. Obed neni hlavnim jidlem dne a v jarnich ci letnich mesicich se obedva primo na poli, aby se zbytecne neplytval cas cestou domu a zpet a pripravou jidla. Hlavnim jidlem dne je pro vetsinu zanskaranu vecere. Ta se podava mezi desatou a jedenactou hodinou a s pripravou si davaji na cas. Nikam se nechvata. Nejcasteji vari ryzi. S cim se podava, to je zavisle na rocnim obdobi, a na tom, co zrovna dum ci zahradka daji. V zimnich mesicich je to nejcasteji 'dal' cocka, a v lete brambory, kvetak, hrach ci cokoli listoveho, co roste jak ve svazich, tak na polich, cemuz se vseobecne rika zelenina. Dalsim typickym pokrmem jsou knedlicky 'timok' nebo 'mok mok', ktere se casto podavaji pri slavnostnich prilezitostech, ci vyjimecnych navstevach. Skoro kazde udoli, kazda vesnice, casto i kazda rodina ma jiny styl tvarovani. A jak takove knedlicky 'mok mok' udelat?